RZ Ferromekano

I RZ Gruppen är det RZ Ferromekano som är specialiserade på vattenskärning. Tre maskiner, bl.a. en 5-axlig maskin som kan skära vinklar upp till 45 grader, kombinerat med 30 års erfarenhet hos våra programmerare gör oss till en stark partner när det kommer till vattenskärning. För att vara en snabb och tillförlitlig partner är materiallagret väl tilltaget. Stål, aluminium, rostfritt och syrafast rostfritt finns i dimensionerna 0.5-50 mm. Utöver det lagerför vi en hel del plaster, gummi och mässing/koppar.

Vattenskärning är en mångsidig form av bearbetning som lämpar sig för en mängd olika material. Vi har två metoder för vattenskärning. En med bara vatten och extremt högt tryck (3 500 bar) för att skära mjuka material som gummi och cellplaster. I den andra metoden blandas vattnet med en hård sand av hög kvalitet. Det kallas abrasiv vattenskärning och skär allt från klinker, glas och plaster till titan och riktigt tjockt verktygsstål (125 mm).

Kall bearbetning bevarar materialets struktur

Till skillnad mot laser- och plasmaskärning är vattenskärning en kall bearbetning som inte förändrar materialets struktur och sammansättning. Därför är det ingen risk att en metallyta härdar, något som skulle kunna försvåra fortsatt bearbetning. Material som trä, gummi och plaster blir helt förstörda av varma skärmetoder.

Minimalt spill sparar pengar och miljö

Tack vare att vi kan skära ut konturer med så små marginaler, minskas åtgången av material betydligt. Och genom att vrida och vända på detaljerna slipper vi dessutom onödig bearbetning och sparar ännu mer material. Att ställtiderna är minimala innebär att kostnaderna hålls nere. Vinsterna för miljön är också tydliga. Vatten och sand är naturliga ämnen som kan renas och återvinnas om och om igen.