Från konstnärlig idé till verklighet

Archipelago är en stålpaviljong som installerades sommaren 2012 på innergården till Röhsska Museet – Sveriges största museum för design- och konsthantverk. Den är ett lyckat resultat av en tävling för masterstudenter i arkitektur och design på Chalmers tekniska högskola. Det vinnande förslaget tillverkades av Riboverken, som var huvudsponsor och även bidrog med kunskaper om material och tillverkningsteknik.

Paviljongen har en parametrisk design och är gjord av 133 precisionsskurna delar i två millimeter tjock plåt av rostfritt stål. Alla delar är valsade och hålls samman av 140 plåt kopplingar, 1 535 leder och 3 640 bultar. Den totala längden av laserskurna kanter är drygt 1,1 kilometer. Archipelago är med sina mjuka former en självklar mötesplats. Den är utsmyckad med mängder av laserskurna perforeringar där ljuset silar ner.

RymdConfetti och annan offentlig utsmyckning

I närheten av Ullevi i Göteborg står den höga skulpturen RymdConfetti, som i mörkret lyser i mängder av färger genom de laserskurna rika detaljerna. Den är gjord av rostfritt stål och färgat glas. RZ Riboverken skar ut delarna och detaljerna med hjälp av laser och vattenskärning. Konstnären Pia Hedström är upphovsman och statyn är en inspiration av olika himlafenomen. Skanska var beställare.